Κεντρική Μακεδονία - Ημαθία: Οι εκλεκτοί και οι... εκλεκτοί των εκλεκτών!

Θέμα ημερών θεωρείται πως είναι οι ανακοινώσεις για τις εκλογές του Μαΐου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το βλέμμα να είναι στραμμένο προς δύο κατευθύνσεις: Τους "εκλεκτούς" του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ... 

Για τη ΝΔ τα πράγματα φαίνονται - ως προς την κεφαλή - τελειωμένα, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να διεκδικεί (δια εκλογής πια) την παραμονή του στη θέση του Περιφερειάρχη.

Από την άλλη, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης φέρεται - από δημοσιεύματα του Τύπου - ως ο πιθανός επικεφαλής συνδυασμού με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τους αντιπεριφερειάρχες, τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Στον συνδυασμό Μπόλαρη (αν προκύψει τελικά τέτοιος συνδυασμός) τα πράγματα είναι εκτός κάθε πρόβλεψης, καθώς δεν μπορούν να υπάρχουν - τουλάχιστον εκτός Π.Ε. Θεσσαλονίκης - ηχηρά ονόματα. Επίσης, αν δεν ξεκαθαριστεί τι τελικά θα ισχύσει, κάθε κουβέντα είναι εκ του περισσού.

Από την άλλη, το γεγονός ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας πλασάρεται ως η νέα γενιά πολιτικών, έχει στην ουσία "αποποιηθεί" τον ρόλο του συνεχιστεί του έκπτωτου προκατόχου του Παναγιώτη Ψωμιάδη και ψάχνει στελέχη που ταιριάζουν στο προφίλ και την ιδιοσυγκρασία του, έχει δημιουργήσει πέπλο μυστηρίου για τα πρόσωπα που θα επιλέξει.

Στην Ημαθία

Αν και από την μέχρι τώρα πρακτική, η εκπροσώπηση της Ημαθίας, όπως και άλλων Π.Ε., δεν έδειξε να έχει πολύ σημασία σε τοπικό επίπεδο, καθώς το μοντέλο διοίκησης Τζιτζικώστα είχε θεματικούς και όχι τοπικούς αντιπεριφερειάρχες, οπωσδήποτε το ενδιαφέρον μας στρέφεται στους... τοπικούς ενδιαφερόμενους.

Μετά, λοιπόν, την απομάκρυνση του Κώστα Καραπαναγιωτίδη από την Περιφέρεια και την στροφή του στον Δήμο, η θέση του μένει ανοιχτή... Αν και υπάρχουν πολλά στελέχη της ΝΔ στην Ημαθία που ενδεχομένως θα μπορούσαν να λάβουν την θέση, δεν παρατηρήθηκε - ανοιχτά τουλάχιστον - "συνωστισμός" ενδιαφερομένων.

Ο μόνος που ανοιχτά φέρεται να επιθυμεί να γίνει ο επόμενος αντιπεριφερειάρχης, είναι ο σημερινός  - πρώτος σε σταυρούς - περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καλαϊτζίδης.

Το θέμα είναι, πλέον, να αποφασίσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας αν θα επιλέξει αυτόν ή αν θα τηρήσει έναν άλλον κανόνα (πέρα δηλαδή από εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, προσφορά - ζήτηση, σταυρούς προτίμησης), που θα έχει να κάνει αυστηρά με χαρακτηριστικά που ο ίδιος θα θέσει.

Συνεπώς, αν και δικαιωματικά (με την έννοια της εξέλιξης) ο Κώστας Καλαϊτζίδης έχει πολλές ελπίδες να είναι ο επόμενος υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιλογής προσώπου που είναι πιο κοντά στα χαρακτηριστικά του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δυναμική επιλογή υποψηφιότητας από μέλος του, δεν βλέπουμε, καθώς η δεξαμενή είναι πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν και οι εσωκομματικές κόντρες, υπάρχουν και οι "καιροσκόποι", που αφήνουν ένα εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα χωρίς ισχυρή Νομαρχιακή Επιτροπή.

Πάντως, θεωρούμε απίθανο να επιλεχθεί άτομο εκτός ΣΥΡΙΖΑ - κυρίως με "βαριά" ΠΑΣΟΚική προϊστορία - οπότε ενδεχομένως να δούμε στην θέση αυτή κάποιον από τους πολιτευτές ή βασικά στελέχη του κόμματος.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για σχόλια χωρίς υβριστικούς - προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και γραμμένα με ελληνικούς χαρακτήρες.

Διατηρούμε πάντα το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων που δεν ανταποκρίνονται στους παραπάνω όρους.

Νεότερη Παλαιότερη